14.10.12

Τι λένε οι έφηβοι;

Σε μια συζήτηση που βρέθηκα με 15-16χρονούς έφηβους γύρω από την διαφθορά στην Ελλάδα εντυπωσιάστηκα ορισμένες φορές από αυτά που άκουγα.

Τα παιδιά ξεκίνησαν λέγοντας πως για αυτή την πολιτική κατάσταση, της διαφθοράς, της μίζας και του βολέματος, φταίνε οι παλιότερες γενιές ΑΛΛΑ το παραδέχονται πως σε αυτή την συμπεριφορά έχουν μάθει και αυτοί.

Δηλώνουν πλήρως απογοητευμένοι από τους πολιτικούς και τα κόμματα γενικά, και μιλάγανε πως πρέπει να υπάρξει κάτι νέο από νέους ανθρώπους. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν τα παιδιά και προσπάθησα να τους εξηγήσω είναι πως τα πάντα είναι πολιτική. Τα παιδιά δεν έχουν καταλάβει της έννοια της πολιτικής κατεύθυνσης, μόνο τον κομμουνισμό καταλαβαίνουν και αυτό λάθος.

Το θετικό είναι κυρίως ότι δηλώνουν ενδιαφέρον για ένα ένα δημοκρατικό σύστημα όπως της Άμεσης Δημοκρατίας, αλλά δεν ξέρουν πως αυτό πραγματικά μπορεί να υλοποιηθεί.

Αλλά κυρίως κατάλαβα πως τα παιδιά δεν ξέρουν τις κυρίαρχες έννοιες της πολιτικής, και αυτό τους οδηγεί και σε συμπεράσματα "όλοι είναι κλέφτες-όλοι πρέπει να φύγουν". Σε 2η φάση η συζήτηση πήγε στις εκλογές του 15μελές, που πραγματικά αν και είναι μια μικρογραφία-άσκηση δημοκρατίας ο τρόπος που πραγματοποιείτε προωθεί τις πολιτικές της διαφθοράς και του βολέματος. Ο πιο γαμάτος μαθητής της τάξης, ο πιο  μάγκας, αυτός που θα μας πάει 5ημερη.. Κάπως έτσι οδηγούμαστε και στις φοιτητικές εκλογές όπου έχουμε τα ίδια χαζά αποτελέσματα και μετέπειτα και στις εθνικές εκλογές.


No comments:

Post a Comment