7.9.12

Πολύ σκληρός δίσκος για να πεθάνει III

Πρόσφατα είχα μια ανεπάντεχη ζημιά στον εξωτερικό μου σκληρό δίσκο όπου διατηρούσα αρχεία 1,7TB, η μεγαλύτερη απώλεια που έζησα και ζω είναι αυτή των φωτογραφιών. Χιλιάδες φωτογραφίες μου ήταν αποθηκευμένες μόνο σε αυτό τον δίσκο, και πλέον από αυτές που έχω ανεβασμένες στο Artwork μου (που είναι όλες resize) μόνο για το 1/3 έχω τα αρχικά τους αρχεία.

Γενικά η κατάσταση είναι αποητευτική. Όσον αναφορά τη ζημιά του δίσκου πρόκειται για βλάβη στη κεφαλή η οποία επειδή χτυπήθηκε ενώ ήταν σε λειτουργία πλέον δεν μπορεί να κάτσει πάνω στον δίσκο... Οι λύσεις που είχα ήταν ή να πληρώσω σε εταιρία που εξειδικεύεται το recovery και τέτοιες τεχνικές καταστάσεις ένα ποσό που ξεκινάει τα 160€ και ανεβαίνει (αρκετά) ανάλογα με την χωρητικότητα του δίσκου και την κατάσταση, πράγμα που φυσικά θα αχρήστευε τον δίσκο και θα έπρεπε επιπλέον να προβώ σε αγορά νέου, ή να έκανα χρήση της εγγύησης που ΙΣΩΣ με κάλυπτε ώστε τουλάχιστον να σώσω τον δίσκο με αντικατάσταση από την εταιρεία. Βέβαια απόδειξη δεν υπάρχει γιατί πέρασαν κάτι χρόνια και ένα μποζόνιο ξέρει που βρίσκεται.

Δεδομένων των συνθηκών προσπάθησα να κάνω αλλεπάλληλα recovery scans στις κάρτες μνήμης κ σε φακέλους για να σώσω ότι μπορέσω. Και παρότι οι σκληροί δίσκοι πήραν την κατηφορά στις τιμές μετά από κάτι μήνες, προτίμησα να περιμένω και στράφηκα στο Cloud Storage.

Η cloud αποθήκευση σε λύσεις τύπου Dropbox,Google Drive και Skydrive είναι γενικά μια πολύ ωραία λύση για να ξεφορτωθείς σε ένα μεγάλο βαθμό το άγχος της απώλειας των δεδομένων. Ακόμα και σε περίπτωση διαγραφής σε όλες (νομίζω) τις πλατφόρμες υπάρχει η δυνατότητα αναίρεσης της διαγραφής, τα δεδομένα σου είναι ασφαλή και μπορώ να τα χρησιμοποιήσω όπου βρίσκομαι.

Θυμάμαι ένας καθηγητής πριν 2 χρόνια μας έλεγε πως το Cloud είναι το μέλλον, εκείνη την εποχή το Cloud δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές ακόμα. Μόνο για dropbox ξέραμε και το Panda Cloud.

Σήμερα σκέφτομαι πως το Cloud είναι μονόδρομος, όχι για όλα σου τα δεδομένα, αλλά για τα περισσότερα. Η Αλήθεια είναι πως βλέπω το Cloud storage να εξελίσσεται όπως οι Τράπεζες και τα ταμιευτήρια. Με την διαφορά πως στη τράπεζα καταθέτεις όσα χρήματα θέλεις και δεν πληρώνεις ενώ στο Cloud storage πληρώνεις για το πόσα GB μπορείς να καταθέσεις. Και έπειτα έχεις την "μαγική πιστωτική κάρτα" για να χρησιμοποιείς τα GB του λογαριασμού σου όπου θέλεις! (μπορεί να είναι και ατυχής παρομοίωση τελικά)

Σκληρό δίσκο λοιπόν δεν θα αγοράσω, βαρέθηκα αυτό το παιχνίδι των εταιριών, και τώρα άρχισαν να φαίνονται οι USB 3.0 μετά από 2+ χρόνια, τι να κάνω όμως μια απλά γρήγορα γραμμή μεταφοράς όταν ο δίσκος παραμένει ένα αργόστροφο μηχανικό κατασκεύασμα 7.200 στροφών; Οι δίσκοι SSD είναι ότι καλύτερο μπορεί να αντικαταστήσει τους σκληρούς δίσκους αλλά οι τιμές τους ακόμα κυμαίνονται σχετικά υψηλά. Γιατί ακολουθούν την πτώση των USB sticks. Οι περισσότεροι σήμερα χρησιμοποιούν τους SSD κυρίως για το OS και κάποιες εφαρμογές. (και σίγουρα καλά κάνουν)

Όσον αναφορά τα προϊόντα Cloud storage, ο δωρεάν διαθέσιμος χώρος περιμένω να μεγαλώσει αφού εξάλλου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος πλέον.

Προς το παρών τεστάρω στα άκρα Dropbox, Google Drive και Skydrive...   και όποιος επιζήσει.

No comments:

Post a Comment