2.9.12

Κατάργηση συγγραμμάτων, ψηφιακά βιβλία και άλλες μπαρούφες

Σήμερα μόλις δημοσιεύθηκε στο τύπο πως το Υπουργείο εξετάζει σοβαρά να καταργήσει τα δωρεάν συγγράμματα στους σπουδαστές ΑΕΙ-ΤΕΙ, βασικά δεν εξετάζει, αλλά επί της ουσίας συνδέεται με τα νέα μέτρα ΚΑΙ τις απαιτήσεις της τρόικας...

Σε αυτή τη φάση μάλιστα αναφέρθηκε (για ακόμη μια φορά) η επιθυμία του Υπουργείο για το ηλεκτρονικό σύγγραμμα που θα λύσει (σε ένα βαθμό) το οικονομικό πρόβλημα.

Εν πάση περιπτώση ας δούμε τα πράγματα λίγο ρεαλιστικά. Το βιβλίο δεν πρέπει και δεν μπορεί να καταργηθεί.
Το πληρώνουμε όλοι μας στους φόρους , αποτελεί εκπαιδευτική δαπάνη και όχι καμία βλακεία που μπορεί να κοπεί. Επιπλέον τα βιβλία δεν τα φέρνουμε όπως τα φάρμακα από τις ΗΠΑ, είναι βιβλία ελληνικών εκδοτικών οίκων, συγγραφέων, μεταφραστών, επιστημόνων, καθηγητών. Άρα οι δαπάνες στα βιβλία φέρνουν παράλληλα ανάπτυξη στη χώρα και κινούν την αγορά (όπως λένε οι φιλελεύθεροι).

Σίγουρα, υπάρχει ένα μικρό ποσοστό λαμογιάς στο χώρο των συγγραμμάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, που σχετίζεται με κάποιους καθηγητές/συγγραφείς που μπορεί να έχουν γράψει μια μπαρούφα μόνο και μόνο για να την πουλήσουν στους φοιτητές τους μέσω της δωρεάν διάθεσης από το Υπουργείο. Αναγκάζοντας τους φοιτητές να το επιλέξουν. Αυτό είναι μια περίπτωση "διαφθοράς" στο χώρο των συγγραμμάτων που θα διορθωνόταν αν γράφανε 1 άρθρο στο νομοσχέδιο, αλλά δεν το κάνανε ποτέ.

Θυμάμαι όταν είχαμε ξεκινήσει στο ΤΕΙ, αντί κανονικού βιβλίου σε κάποια μαθήματα μας δίνανε κάποιες τυπωμένες σημειώσεις σε βιβλιοδετημένη έκδοση, σε φθηνή εκτύπωση. Εδώ και 2 χρόνια απόσο ξέρω αυτό το κόψανε. Υπάρχει το pdf και αν θες πηγαίνεις και δίνεις 3-6ευρώ στο φωτοτυπάδικο. Τι είναι 3-6ευρώ ε; κατάντια είναι.

Το ψηφιακό βιβλίο είναι ένα κακόγουστο αστείο. Στα τμήματα πληροφορικής βομβαρδιζόμαστε από pdf και doc σημειώσεις καθηγητών που αναγκαζόμαστε ή να στραβωθούμε στην οθόνη να διαβάσουμε ή αν τις τυπώσουμε με προσωπικό μας κόστος. Βέβαια λεφτά δεν υπάρχουν οπότε μένουμε στην στραβομάρα.

Ας γυρίσω πάλι λίγο πίσω, ξεχάστε το ψηφιακό βιβλίο, μόνο σαν συνοδευτικό μπορεί να λειτουργήσει. Οι τύποι στο Υπουργείο λέγοντας το μου θυμίζουν την Διαμαντοπούλου που δεν προλαβαίναν να τυπώσουν τα βιβλία στα Δημοτικά και δώσανε DVD και είπανε και 2 μπαρούφες "digital" "ebook" για να πουλήσουν μούρη.

Αν λοιπόν η κυβέρνηση πιστεύει πως είναι κακό έξοδο τα 32εκατομμύρια για τα δωρεάν συγγράμματα και όχι οι αμυντικές δαπάνες, η διαφθορά, τα κλεμμένα κτλ κτλ, τότε με γεια μας με χαρά μας...


Το βλέπω τώρα που έχουμε πάλι ΝΔ να ακούσουμε τίποτα του στυλ επιδότηση tablet όπως τότε που χαρίζαν netbooks στα παιδιά του Γυμνασίου χωρίς κανένα σχέδιο/προγραμματισμό, απλά για δώσουν κανά φράγκο στο Κοτσόβολο-Πλαίσιο-Multirama. Είναι σαν να χαρίζεις αυτοκίνητα σε μια πόλη χωρίς δρόμους. Που πα ρε Καραμήτρο!


No comments:

Post a Comment