11.12.11

Ιδιωτικοποίηση και Πανεπιστήμιο



Το παράδειγμα των άλλων χωρών που μπλέξαν με Δ.Ν.Τ. είναι αντιπροσωπευτικό στο να καταλάβουμε τι θα γίνει στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια (μήνες;) που υπομένουμε σε αυτήν την πολιτική.

Αυτό το μέλλον ευνοεί τους υποστηρικτές του Νεοφιλελευθερισμού. Σύμφωνα με την Wikipedia: Ακρογωνιαίοι λίθοι της αντίληψης αυτής είναι η μείωση της συμμετοχής και του ρόλου του κράτους στην οικονομική δραστηριότητα, για παράδειγμα με μείωση της φορολογίας και ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών.

Εντάξει προφανώς αυτή τι στιγμή δεν βλέπουμε μείωση της φορολογίας, παρά μόνο ιδιωτικοποίηση και φορολογία.

Εξίσου προφανώς, χωρίς να είμαι οικονομικός αναλυτής ή να σπουδάζω στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ή στο Middlesex University, καταλαβαίνω πως οικονομική ανάπτυξη δεν δημιουργείτε με μειώσεις μισθών, απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, φορολογία και χαράτσια...


Από την άλλη μια καθαρά Νεοφιλελεύθερη πολιτική, τόσο ιδανική όσο την γράφει η Wikipedia, με μείωση φορολογίας αλλά ιδιωτικοποίηση, μακροπρόθεσμα έχει έναν εχθρό που παραμονεύει.
Ο Καπιταλισμός είναι αδίστακτος, μπορεί να μη σε φορολογεί, αλλά μπορεί να σε χρεώνει.

Θυμάμαι έναν καθηγητή μου στη σχολή να υποστηρίζει πως είναι καλύτερα να μην φορολογούμαστε για το πανεπιστήμιο, και να πληρώνουμε το πανεπιστήμιο όταν θα έρθει η ώρα, μόνο όσοι πάμε....Δηλαδή το πανεπιστήμιο με άλλα λόγια να το πληρώνουν μόνο όσοι θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν.


Ο καθηγητής το είπε με την ευκολία που θα έλεγε ότι καλύτερα να πληρώνουμε το ασανσέρ της πολυκατοικίας μόνο όσοι το χρησιμοποιούμε.

Χαίρομαι(;) που έχω καθηγητές που θεωρούν ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι για λίγους, Που θεωρούν την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ένα αγαθό που η κοινωνία πρέπει να το προσφέρει προσεκτικά στους "chosen ones".

Θυμάμαι πριν κανά χρόνο γέλαγα σε ένα επεισόδιο των Simpsons όταν ο Homer έλεγε πως είναι περήφανος για τον Bart (τον γιό του) που δεν είναι αρκετός έξυπνος ώστε να χρειαστεί να του πληρώσει τις σπουδές για το κολλέγιο σε αντίθεση με την "έξυπνη" αδερφή του...Κοίτα να δεις λέω πως τα φέρνει ο καιρός!



No comments:

Post a Comment