20.10.11

Το χειρότερο ακαδημαϊκό έτος ever

Ίσως πλέον που κλείνω 4 χρόνια σαν σπουδαστής έχω αποκτήσει την κατάλληλες εμπειρίες και νου ώστε να πω με βεβαιότητα πως φέτος, πρόκειται για το χειρότερο ακαδημαϊκό έτος που έγινε πότέ. Με εύκολο τρόπο ένας καθηγητής ή εξωτερικός παρατηρητής θα πει "μα δεν βλέπεις την οικονομία; την χώρα; τι περίμενες ρε Ζαχά;". 

 Εγώ σίγουρα δεν περιμένα, αλλά ευελπιστούσα πως την κρίση δεν θα την πληρώσει η παιδεία.

Δυστυχώς οι μειωμένες προσδοκίες μου βγήκαν αληθινές. Αν λέμε για τα βιβλία στα σχολεία και θέτουμε το ζήτημα της κατάντιας, τι να πούμε δηλαδή και για τα ΑΕΙ!



Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή....
1η φάση: Μειώθηκαν οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί πριν το καλοκαίρι, αυτό γενικά δεν φάνηκε και πολύ.

2η φάση: Ψηφίστηκε ο νόμος-πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καλοκαιριάτικα και ύπουλα. Το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας έγινε. Το πανεπιστημιακό άσυλο πέθανε και οι πόροι των πανεπιστημίων προσεχώς θα διαχειρίζονται από ιδιώτες.

3η φάση: Μειώνονται ξανά οι έκτακτοι εκπαιδευτικοί! Αυτό ήταν το σαρωτικό κύμα! Ποσοστό 30%. Στην επαναληπτική εξεταστική Σεπτεμβρίου σε κάθε αίθουσα εξέτασης σπάνια υπήρχαν 2 επιτηρητές ενώ έπειτα, μειώθηκαν οι εργαστηριακές ομάδες, απαγορεύτηκε στους παλιούς να ξαναπαρακολουθούν εργαστήρια ενώ κάθε εργαστήριο γίνεται με μόλις ένα καθηγητή. Εδώ το πράγμα πόνεσε.

4η φάση: Μειώθηκαν οι χρηματοδοτήσεις. Μερικοί καθηγητές κόψαν και τις φωτοτυπίες και παραπέμπουν στο internet.

5η φάση? Κλείσιμο τμημάτων, συγχωνεύσεις ιδρυμάτων, ιδιωτικές επιχορηγήσεις.. Εδώ θα είμαστε να τα λέμε...

No comments:

Post a Comment