31.7.11

Η γενιά του 1993+


Τις τελευταίες μέρες, λόγω και της εκδρομής μου με την Κοινότητα αλλά και μιας βόλτας στην Αθήνα που σας έδειξα στη προήγουμενη ανάρτηση, είχα γενικότερα πολύ επικοινωνία με παιδιά 15-18 χρονών. Την γενιά που αποφάσια να ονομάσω 1993+.... Όταν καταλάβω σε πιο έτος αλλάζει τότε θα πω η γενιά του 1993- 1996(π.χ.).

Η γενιά του 1993+ λοιπόν έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αν σπούδαζα κοινωνιολογία θα το σκεφτόμουν να κάνω και ένα project πάνω τους. Αυτά τα παιδιά παρουσιάζουν φοβερό ενδιαφέρον. Βλέποντας τα καταλαβαίνω πως σίγουρα πρόκειται για μια γενιά ΠΟΛΥ καλύτερη από την δικιά μου .


Καταρχήν αυτή η γενιά είναι ΓΑΜΑΤΗ! Δεν ξέρω αν θα ήθελα να ήμουν στη θέση τους, αλλά τουλάχιστον σε πολλά πράγματα που παρατηρώ, ναι, μπορώ να πω πως αυτή η γενιά έχει κάτι το fucking special! (θυμήθηκα το τραγούδι..)

Η γενιά του 1993+ είναι πιο έξυπνη. Ειδικότερα, αν δεν βάλω μέσα το κομμάτι της σχολικής εκπαίδευσης, σε ανθρώπινο και κοινωνικό επίπεδο, καταλαβαίνουν πολλά πράγματα καλύτερα απότι εμείς στην ηλικία τους.

Είναι πιο ώριμη σε θέματα κοινωνικού και πολιτισμικού ρατσισμού. Μεγάλος παράγοντας για το ότι υπάρχει ρατσισμός σε αυτή τη γενιά, είναι η ίδια οι κοινωνία των παλιότερων γενιών καθώς και τα Μ.Μ.Ε.

Έχει ελαττώσει την τηλεόραση. Σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο και το internet όπως και τα social networks,που σε αντίθεση με την τηλεόραση αυτά αυξάνουν την κοινωνικότητα του ατόμου.

Μιλάει στα ίσια. Μην μιλάτε σε αυτή τη γενιά λες και είναι παιδιά κατώτερου μορφωτικού ή κοινωνικού επιπέδου. Καταλαβαίνει τα πάντα, θέλει να τους τα λέτε όπως είναι. Εντάξει βέβαια μερικές φορές μη γίνεστε όμως και σκληροί μαζί τους...

Ανησυχεί για το αύριο περισσότερο από εμάς αλλά δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει. Οι γονείς τους γκρινιάζουν και φωνάζουν και δεν έχουν το χρόνο να συζητήσουν πολύ μαζί τους. Παρότι είναι αυτοί που δεν ψήφισαν ποτέ και δεν φταίξαν ποτέ για την ελλήνικη κατάσταση, νομίζω πως καθημερινά φορτώνονται τα προβλήματα των πατεράδων/μητεράδων τους.

Έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες. Θέλει να φτιάξει, να δημιουργήσει, να της δώσουν την δυνατότητα και την ευκαιρία να το κάνει.


Φοβάται, αλλά είναι καλό σκαρί...

Γενικότερα καταλαβαίνει το άδικο περισσότερο απτις άλλες γενιές.





Σε παρακαλώ γενιά του 1993+, μην με απογοητεύσεις!
Ελπίζω πολύ σε εσένα!

3 comments:

  1. Α! τι ωραία που θα ήταν να ήταν έτσι! και σίγουρα τα παιδιά αυτά που περιγράφεις υπάρχουν γιατί τους γνώρισες. Σκέψου όμως, με ποια κριτήρια διάλεξες να τους γνωρίσεις και να συναναστραφείς με τα συγκεκριμένα άτομα. Μήπως επειδή είχαν κάτι το fucking special που δεν έχουν οι υπόλοιποι συνομηλικοί τους;

    ReplyDelete
  2. Μπορεί, αν και δεν νομίζω γιατί σε γενικές γραμμές δεν διάλεξα. Είναι τόσο μειοψηφικά τα δείγματα μου;; Μα και σκέφτομαι π.χ. όσον αναφορά τη κοινότητα, που είναι ένα δείγμα, αν συγκρίνω τα πράγματα με την κοινότητα πριν 4 χρόνια βλέπω διαφορές. Σε όλους, όχι σε δείγμα της. Άρα αυτό δεν σημαίνει πως κάτι έχει αλλάξει; Σίγουρα δεν λέω πως όλοι, αλλά υπάρχει ένα γενναίο ποσοστό αλλαγής...

    ReplyDelete
  3. Το ξαναδιάβασα και βλέπω πως τα περισσότερα δεν είναι τόσο αυθαίρετα. 2-3 ίσως είναι.

    ReplyDelete